Udskiftning af tag: Alt du skal vide, før du skifter dit tag

Enfamiliehus af mursten med terrasse og VELUX ovenlysvinduer under en solrig himmel.
Er det på tide at skifte tag på dit hus? Her er alt du skal vide om tegnene på et nedslidt tag, prisen på et nyt tag, valg af tagbelægning og vedligeholdelse af dit tag.

Hvor længe holder et tag?

Levetiden for et tag afhænger af materialer og vedligeholdelse. Du kan som udgangspunkt forvente, at et nyt tag holder mindst 25-50 år, men du kan ofte få en del flere år ud af taget, hvis du vedligeholder det ordentligt. Her får du en beskrivelse af de mest almindelige typer tagbelægning og deres forventede levetid.

Tegltagsten (betontagsten og lertagsten)

Betontagsten og lertagsten minder om hinanden både i form og farve. Betontagsten er populære, fordi de er omkring 10-20 % billigere. Lertagsten er det mest klimavenlige valg, fordi de hverken indeholder tilsætningsstoffer eller bindemidler. Det anbefales, at tegltagsten monteres over et undertag, som kan fange sne eller fugt, der sniger sig ind under tagstenene. På den måde føres fugten ned i tagrenderne, og trækonstruktionen under tagbelægningen beskyttes mod svamp og råd. Tegltag har en forventet levetid på 60-100 år.

Tagpap

Tagpap er især populært til sommerhuse og garager, men bruges også ofte på helårshuse med fladt tag. Tagpappet brændes fast på en plade eller bræddebeklædning på tagspærene. Tagpap er meget fleksibelt, så det kan være et godt valg til tage med atypiske former. Tagpap har en forventet levetid på 50 år.

Skifertag

Skifertage er langtidsholdbare og har et meget lille klimaaftryk, fordi de ikke indeholder skadelige stoffer. Skifertagsten er det dyreste valg inden for tagbelægninger, men hvis du holder prisen op mod den forventede levetid på 100 år og den meget begrænsede vedligeholdelse, kan de alligevel være en klog investering.

Eternit

Eternittage er et typisk syn på parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne. Eternitplader består af mange komprimerede lag, der gør taget virkelig tæt og stærkt. Det betyder, at der ikke er behov for et undertag. Eternitplader indeholdt tidligere asbest, og det er en af grundene til, at mange ældre parcelhuse trænger til en tagudskiftning. Eternittage, der er fremstillet fra 1988 og fremefter, indeholder ikke asbest. Eternitplader har en forventet levetid på 30 år.

Metaltag (stål, aluminium)

Tage i stål og aluminium er slidstærke og har en forventet levetid på 50-100 år. Stål- og aluminiumstage kræver, at din taghældning er på minimum 12°, og at din tagkonstruktion er velventileret, fordi der ellers kan opstå problemer med fugt og kondens.

Græstag

Et græstag har en unik karakter. Det er støjdæmpende, og jorden under græsset kan på årsbasis absorbere omkring 50 % af det regnvand, der rammer taget. Den levende tagbeklædning betyder også, at taget bidrager positivt til CO2-regnskabet. Græstaget er tungt pga. det tykke jordlag, så du skal være sikker på at have en stærk tagkonstruktion. Det er også vigtigt, at underlaget er både vand- og rodtæt, så græsrødder eller vand ikke kan trænge ned til tagkonstruktionen. Et græstag har en forventet levetid på 50-100 år.

Stråtag

Et stråtag har et meget idyllisk udseende, og som en ekstra bonus har det en positiv indvirkning på CO2-regnskabet. Stråtaget kræver en del vedligeholdelse. Mønningen kan typisk holde i 3-5 år, før den skal udskiftes. Hvis du vælger en mønning i kobber eller tegl, kan den som regel holde i hele tagets levetid. Der følger en øget brandfare med stråtaget, som det er en god idé at tage højde for, når du forsikrer huset. Et stråtag har en forventet levetid på 40-60 år.

Tegn på, at det er på tide at skifte dit tag

De fleste tagtyper kan holde mange år. Især hvis du sørger for at inspicere det hvert år og fjerner snavs og mos. På et tidspunkt bliver det dog nødvendigt at udskifte selv den mest slidstærke tagbelægning. Herunder kan du se, hvad du skal holde øje med.

Inspektion af eksisterende tag: Hvad skal du se efter?

Det er vigtigt at efterse dit tag for slid og utætheder. Du bør jævnligt tjekke tagrummet for fugt. Om vinteren skal du tjekke, om der er fygesne på loftet. På ydersiden af taget skal du tjekke, om der er opstået revner eller afskalninger, og om alle dele af tagbelægningen stadig sidder fast og ligger, hvor den skal. Hvis du har skifertag, skal du holde øje med rust i de søm, skiferpladerne er fastgjort med. Stråtage kræver jævnligt professionelt eftersyn af en tækkemand.

Tagrenovering vs. tagudskiftning

Hvis du kun kan se begrænset slitage, er det muligvis tilstrækkeligt at renovere det eksisterende tag. Hvis du fx har eternitbølgeplader eller teglsten, er der mulighed for kun at udskifte de plader/sten, der trænger til det. Hvis du har slidt tagpap, men taget stadig er tæt, kan du forlænge tagpappets levetid med tagasfalt. Hvis der er meget udbredt slitage på dit tag, vil den klogeste investering dog oftest være en komplet udskiftning.

Hvad koster et nyt tag?

Prisen på et nyt tag varierer kraftigt. Du kan forvente en kvadratmeterpris inkl. montering fra ca. 600-2500 kr. Derudover skal du indtænke yderligere udgifter som fx montering af nye kviste, skorstene, tagrender, ovenlysvinduer, skotrender og efterisolering. Det spiller også ind, hvor travlt der er i byggebranchen på det tidspunkt, hvor du vælger at få dit tag udskiftet. Prisen kan også variere betragteligt, alt efter hvor i landet du bor.

Vigtigt at huske

Det er vigtigt at efterse dit tag jævnligt, så du kan se, om der er opstået utætheder, og om det er tid til reparation eller udskiftning af taget.

Når du vælger tagbelægning, skal du tage højde for styrken af din tagkonstruktion i forhold til tagbelægningens vægt og være opmærksom på, at der kan være bestemmelser i lokalplanen om brug af bestemte byggematerialer.

Hvis du har planer om at montere ovenlysvinduer, er det billigere at gøre det i forbindelse med en tagudskiftning, end hvis du først lægger nyt tag og derefter monterer ovenlysvinduerne ved en senere lejlighed.

Planlægning af din tagudskiftning

Det er vigtigt, at du lægger en plan for din tagudskiftning. Du skal finde ud af, om du har brug for professionel hjælp, om du skal indhente tilladelser, hvad dit budget er, og hvornår det passer ind i kalenderen at få taget skiftet. Her giver vi et overblik over de vigtigste punkter i din planlægning.

Professionel hjælp

En tagudskiftning kræver specialiseret knowhow og stærke håndværksmæssige færdigheder. De fleste husejere vil have brug for professionel hjælp til en tagudskiftning. Hvis du vælger selv at lægge taget, er det vigtigt, at du følger producentens vejledninger. Hvis det nye tag bliver lagt af et professionelt firma, vil der ofte medfølge en garanti på det udførte arbejde. Denne garanti har du ikke, hvis du selv lægger taget.

Tilladelser

Det kræver som regel ikke byggetilladelse at skifte tagbelægning, men hvis dit hus er fredet eller bevaringsværdigt, skal du indhente de relevante tilladelser. Hvis du i forbindelse med tagudskiftningen vælger at tilføje en ny førstesal til beboelse, kræver det altid byggetilladelse. Lokalplanen i dit område kan også foreskrive, at der anvendes bestemte typer tagbelægning. Så det er vigtigt, at du – eller det firma, du hyrer – har styr på papirarbejdet.

Budgettering

Som med alle byggeprojekter er det vigtigt at lægge et budget og sørge for at indhente tilbud fra et par forskellige firmaer, så du får et overblik over prisklassen og kan vurdere, hvem der bedst kan håndtere dit byggeprojekt.

Hvornår er det bedst at skifte sit tag?

Der er delte meninger om, hvornår på året det er optimalt at skifte tag. Det er naturligt at gå efter sommermånederne, hvor der er mindst nedbør. Der er dog intet til hinder for at skifte tag om vinteren, og da byggebranchen typisk har mindre travlt i disse måneder, kan der være en prismæssig fordel i at planlægge projektet til vintermånederne.

"En tagudskiftning kræver specialiseret knowhow og stærke håndværksmæssige færdigheder. De fleste husejere vil have brug for professionel hjælp."

Ovenlysvinduer: Få mest muligt ud af din tagudskiftning

Når du skifter tag, er det en god idé at overveje lysindfaldet og tænke ovenlysvinduer ind i projektet. Det er billigere at montere ovenlysvinduer, mens du skifter tag, end det ville være, hvis du venter til senere, hvor det ville være nødvendigt at skære hul i taget og indhente håndværkerassistance på ny. Hvis du allerede har ovenlysvinduer, kan du overveje at udskifte dem. Nyere ovenlysvinduer er mere energieffektive end gamle, så der kan være penge at spare på energiregningen. Hvis du overvejer at montere VELUX ovenlysvinduer, kan du kontakte vores designrådgivere for at få input til projektet.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om tagudskiftning

1. Hvilket tag skal jeg vælge?

Firkantet sagt skal du vælge et tag, der passer til huset. Der kan være regler i lokalplanerne om, hvilke typer tagbelægning der er tilladt. Det er også vigtigt at tage højde for tagets vægt. Hvis du fx bor i et klassisk parcelhus fra 60’erne, er tagkonstruktionen ofte baseret på en belægning med eternitplader. Her ville du ikke kunne skifte til tegl- eller skifertagsten, som er betragteligt tungere og derfor ikke kan understøttes af den mere spinkle tagkonstruktion.

2. Hvor lang tid tager det at skifte et tag?

Alt efter dit valg af tagbelægning, og hvorvidt dit eksisterende tag skal fjernes før udskiftningen, kan en tagudskiftning gennemføres på alt fra få dage til flere uger. Tidsforbruget varierer fra 1-3 dage pr. 100 m² tag, hvis du skal have lagt tagpap på et eksisterende underlag, og op til 12-16 dage pr. 100 m² tag, hvis du skal have lagt naturskifer med forudgående afmontering af et eksisterende tag.

3. Skal jeg have nyt undertag, når jeg skifter mit tag?

Hvis din tagbelægning kræver et undertag, er det en god idé at få monteret nyt undertag i forbindelse med udskiftningen af ydertaget. Udskiftningen af et undertag kræver nemlig, at den yderste tagbelægning tages midlertidigt af. Så på lang sigt er der mange penge at spare ved at udskifte både yder- og undertag i samme omgang. Det er vigtigt at vælge et undertag, der har en mindst lige så lang levetid som den ydre tagbelægning.

Relaterede artikler

Loftsrum opholdsområde med naturligt lys fra VELUX ovenlysvinduer, træbjælker og hyggelig indretning.
Guide: Sådan gør du dine ovenlysvinduer modstandsdygtige over for vind og vejr
Forskellige slags vejr giver forskellige udfordringer. Men alle slags vejr påvirker, hvordan du oplever dit hjem. Tænk bare på de smukke, varme sommerdage, der... ikke føles helt så fantastiske, når du har det for varmt indendørs. Uanset om det er brandvarmt, regner, sner eller hagler, har VELUX en bred vifte af valgmuligheder, der kan hjælpe dig med at håndtere det omskiftelige vejr. 
Læs hele artiklen
Barn laver lektier i et solbeskinnet køkken med et VELUX ovenlysvindue.
Kom godt i gang med renoveringen af dit hus
Skal du til at planlægge en husrenovering? Så læs videre! At renovere et hus er et stort projekt, der kræver detaljeret planlægning af alt lige fra budgetter og tidsplaner til nedrivning, genopbygning og vinduesudskiftning. Lad denne tjekliste hjælpe dig godt i gang.
Læs hele artiklen
Landligt loftsrum med synlige bjælker, VELUX-vinduer og en blanding af traditionel indretning.
Bring nyt liv ind i dit hjem med udskiftning af ovenlysvinduer 
For nogle er det at udskifte et ovenlysvindue blot en opgave, der skal løses ved at opgradere til et nyt i samme størrelse. Endda uden at reflektere over, om det fortsat er den optimale ovenlysløsning. Men ovenlysvinduer er for længst gået fra at være et funktionelt element i boligen til at være et æstetisk designeelement, der får rum til at føles større, og som bringer farverne frem i ens interiør. VELUX tilbyder mange nye modeller og valgmuligheder, som du bør tage med i overvejelserne, hvis du skal i gang med et at renovere din bolig. Du kan puste nyt liv i dine rum ved at opgradere til andre varianter af ovenlysvindue.
Læs hele artiklen
Indendørs udsigt af en person under et VELUX ovenlysvindue med synlig murstensvæg udenfor.
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen
Moderne enfamiliehus med VELUX ovenlysvinduer og mørke fliser, omgivet af grønt.
Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen
Designer sammenligner stofprøve med flise over gulvplaner
Hvad koster det at udskifte et ovenlysvindue? Se her, hvordan du lægger et budget 
Har du udskudt udskiftningen af dine ovenlysvinduer, fordi det virker som en uoverskuelig ekstraudgift? Så kan du finde hjælp her. Det er nemlig hverken så dyrt eller tidskrævende, som du måske tror. Det hele afhænger af planlægning og budgettering. Her er alt, hvad du har brug for at vide om omkostningerne ved at udskifte dine ovenlysvinduer.
Læs hele artiklen
Mor med børn ved badekarret under et VELUX ovenlysvindue i et lyst badeværelse.
Skab et sundt indeklima med smart home-enheder
Verden har virkelig taget smart home-enheder til sig – alt fra elpærer og køleskabe til dørklokker med kamera. Men vidste du, at smart home-teknologi også kan gøre dit hjem til et sundere sted at opholde sig? Vores smart home-produkter kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer bidrager til at skabe et sundere indeklima. I denne artikel ser vi på vigtigheden af et sundt indeklima og tre smart home-produkter, du bør overveje i din bolig.
Læs hele artiklen
Kvinde læser ved køkkenø under et VELUX ovenlysvindue, med stilfuld indretning.
Sådan lægger du et budget for din dagslysopgradering
Du kan forvandle dit hjem på en helt gennemgribende måde ved at tilføje ovenlysvinduer. Men mange tror, at det både er tidskrævende og dyrt. Derfor har vi sat os for at forklare, at det ikke er tilfældet. Det er ikke lige så dyrt og kompliceret at tilføje ovenlysvinduer, som du måske tror. Det hele handler om god planlægning og budgettering. Vi vil nu forsøge at give dig svarene på det, du behøver at vide om, hvordan du lægger et budget for projektet.
Læs hele artiklen