Byg et nyt hus: Alt, hvad du skal vide før du begynder at bygge dit nye hjem
Sådan bygger du dit eget hus
Det har mange fordele at bygge sit eget hjem. Du har muligheden for at designe dit hjem, så det opfylder alle dine behov og ønsker. Men det er også hårdt arbejde – der er mange ting at tage stilling til, inden du går i gang.
- Start med at udarbejde dit budget. Find ud af, hvordan du vil finansiere byggeriet, og begynd at lave en beregning af udgifterne.
- Kontakt kommunen tidligt i processen for at få afklaret, om dit projekt og din byggegrund kan godkendes.
- Desto flere beslutninger du træffer i designfasen, desto bedre, og det gælder også beslutninger om vinduer og dagslys. Hvis du skræddersyr dagslysløsningen til dit hjem, giver det dig bedre energieffektivitet, indeklima og øget velvære.
Sådan planlægger du byningen af et nyt hus
Når du kommer godt fra start med dit byggeprojekt, bliver hele processen meget mere tilfredsstillende. Brug vores tjekliste som hjælp, når du skal bygge dit eget hjem.
Læg et budget
Ja til at: udarbejde et budget tidligt i processen. Det er en stor økonomisk forpligtelse at bygge sit eget hus. Derfor bør du lægge et budget som noget af det første. Find ud af, hvordan du vil finansiere byggeriet, og begynd at lave en beregning af udgifterne.
Nej til at: overskride budgettet! Vær realistisk, når du skal have din vision og dine forventninger om byggeriet til at matche dit realistiske budget. Der er meget, som kan gå galt, så det er vigtigt at indberegne en ”buffer” til uforudsete udgifter.
Find din byggegrund
Ja til at: være tålmodig, kreativ og åbensindet. Det kan være vanskeligt at finde den rette byggegrund. Lad venner, familie og kollegaer vide, at du er på udkig, og benyt dig af alle relevante medier.
Nej til at: falde for en grund, inden du har sat dig nøje ind i tingene. Vær opmærksom på mulige faldgruber, når du vælger din byggegrund, og husk at undersøge, hvad du har adgang til mht. gas, elektricitet og bredbånd, samt resultater af jordbundsundersøgelser.
Få byggetilladelse
Ja til at: kontakte kommunen tidligt i processen. Inden du går i gang med at bygge dit drømmehus, er det vigtigt at få afklaret, om dit projekt og din byggegrund kan opnå byggetilladelse og er i overensstemmelse med lokalplanen, servitutter og fredningsbestemmelser. Kontakt den pågældende kommune.
Nej til at: stole på formodninger og den-går-nok-antagelser.
Lav et veltilrettelagt design
Ja til at: tage så mange beslutninger som muligt, inden du påbegynder byggeriet. Designfasen er særdeles vigtig! Den omfatter indretningen og arkitekturen samt dit valg af døre, vinduer og andet fast inventar.
Nej til at: gemme vigtige beslutninger til sent i processen. Jo flere ting du har fået styr på i designfasen, jo mere sandsynligt er det, at du kan overholde tidsplanen og budgettet.
Sammensæt et kompetent team
Ja til at: bruge tid på at sammensætte dit selvbyggerteam. Som de fleste andre får du sikkert brug for hjælp til at udføre dit selvbyggerprojekt. Læs anmeldelser på nettet, få anbefalinger fra venner, og tal med potentielle entreprenører for at finde ud af, hvem du vil gå med.
Nej til at: kun tage udgangspunkt i tilbuddets tidsmæssige aspekt! Et selvbyggeri er en langvarig proces. Det er vigtigt, at du sammensætter et team, du føler dig tryg ved.
Og nu er vi endelig klar til at gå i gang!
Gør dagslyset til en del af din plan
Desto flere beslutninger du træffer i designfasen, når du bygger dit nye hus, desto bedre. Det gælder også beslutninger om vinduer og dagslys. Hvis du skræddersyr dagslysløsningen til dit hjem, får du bedre energieffektivitet, indeklima og øget velvære. Men hvor skal du starte?
Kilder