Nyt liv til hus fra 60’erne efter renovering med VELUX fladtagsvinduer
Se videoPeter og Marie valgte at flytte fra Københavns travle gader for at få mere lys og luft i hverdagen. Efter en del søgen fandt en ældre 60’er-villa med fladt tag i det dejlige Dyssegaard nord for hovedstaden. De første par år havde Peter og Marie især fokus på at forvandle haven til den oase, som de og deres to drenge havde drømt om, men efterhånden vendte de blikket ind mod huset. De oplevede, at husets tidstypiske fordelingsgang og lave lofter ikke var optimale. De begrænsede kvadratmeter kom ganske enkelt ikke til deres ret. Især stuen – husets samlingssted – virkede alt for mørkt. Og badeværelset, hvor der ingen vinduer var i forvejen, virkede indelukket og småt.
Lysindfald skaber rum og stemning
Efter en del overvejelser valgte Peter og Marie at åbne huset op og integrere gangarealet i stuen. For at understrege husets nye rummelighed valgte de at få installeret to VELUX fladtagsvinduer i stuen. Denne beslutning har de aldrig fortrudt.
”Vi kan virkelig se en forskel, fordi lyset gør en masse for stemningen i rummet,” fortæller Marie.
Med de nye ovenlysvinduer er stuen blevet et attraktivt og luftigt samlingssted for familien. I badeværelset har de også fået etableret en lysskakt med et stort fladtagsvindue med integreret automatisk udluftning. Det har foruden et flot lysindfald i det ellers helt lukkede baderum, givet huset et mærkbart bedre indeklima. De nyder forandringen hver eneste dag.
”Jeg er blevet overrasket over, hvor meget lysindfald det giver. Det er noget, jeg tænker over, hver gang jeg kommer ind i stuen eller går på badeværelset,” siger Peter.
En naturlig og praktisk løsning
Parret i Dyssegaard er særligt glade for, hvor godt fladtagsvinduerne passer ind i deres ældre hus.
”Det virker helt naturligt til huset. Det er, som om de altid har været der,” siger Peter.
Marie er lige så begejstret, selv om hun i starten var lidt bekymret ved tanken om ”bare at lave hul i taget”. Peter var med på ideen fra start.
”Min kone havde en masse spekulationer, mens jeg er lidt mere ’lad os gøre det’, ” fortæller han, og vil i dag anbefale alle andre husejere med en lavloftet og mørk villa at gøre det samme:
”Gør det, du fortryder det aldrig,” siger han med eftertryk.
Marie er i dag fuldstændig tryg, ikke mindst ved regnsensorerne, som lukker ovenlysvinduerne automatisk, når skyerne åbner sig. Med elektriske VELUX fladtagsvinduer behøver hun ikke længere bekymre sig. De integrerede klimasensorer og appen VELUX ACTIVE sikrer, at familien hele tiden har kontrollen over temperaturen og udluftningen af huset – også når de ikke er hjemme.
Naturligt lys og hygge om aftenen
Mange parcelhuse med flade tage fra 60’erne og 70’erne er lavloftede og har en vis afstand ud til facadevinduerne, så en stor del af rummene ligger hen i mørke. Peter genkender problemet:
”Det kunne godt være meget mørkt om aftenen. Vi manglende en bedre lysbalance,” husker Peter.
I dag kan familien sidde længe og hygge sig i stuen om aftenen, uden at tænde for lyset. I stedet nyder de at se, hvordan skumringen sænker sig i haven udenfor. VELUX fladtagsvinduerne forsyner rummet med tilstrækkeligt lys langt ud på aftenen.
”Vi oplever dagslyset på en ny måde og kan mærke døgnets rytme helt ind i stuen,” fortæller Marie tilfreds. Peter istemmer: ”Når vi sidder her, er det helt overvældende. Det er helt perfekt.”
Med forholdsvist få forandringer har familien i Dyssegaard fået en helt ny stemning i både stuen og badeværelset. Det flotte lysindfald fra deres VELUX fladtagsvinduer får rummene til at virke markant større og langt mere indbydende. Fulde af liv, lys og luft.
Arkitekt om lysets forandring af boligen
Arkitekten Anders Barskud har fulgt forandringen i Dyssegaard og forklarer, hvor enkelt det er at opnå større rummelighed og livskvalitet for den enkelte familie. Han har vejledt utallige familier til at skabe den stemning og det lys, som mange husejere drømmer om.
”Med lyset kan jeg få folk til at bevæge sig mere frit rundt i huset. Huset kan begynde at fortælle nye historier og folde sig ud.”
Med ovenlysvinduer og nye lysindfald kommer rummene til live og får en ny værdi for husets beboere. Anders Barskud forklarer, hvordan ovenlyset fungerer ligesom lyset fra himmelen, der filtreres ned gennem skovens grene. Det handler ikke bare om at have så mange facadevinduer som muligt, men at skabe den smukke, næsten Hammerhøi’ske vekselvirkning mellem lys og mørke.
Livskvalitet med naturligt lys
Ejere af ældre huse er meget opmærksomme på, hvordan det naturlige lys fra facade- og ovenlysvinduer skaber bedre livskvalitet for husets beboere, men samtidigt ønsker de også at værne om husets oprindelige karakter og egenskaber. Hvis du f.eks. skal renovere et ældre hus med fladt tag, så overvej følgende:
- Masser af naturligt lys gennem hele dagen understøtter en naturlig døgnrytme
- Med VELUX ACTIVE har du hele tiden kontrollen over husets indeklima, også selvom du ikke er hjemme
- VELUX fladtagsvinduer åbner og løfter rummet og bevarer samtidigt dets tidstypiske kendetegn