Renovering af 60-70'er-huse - skab din egen moderne drømmebolig

0 min. læsning
Huse fra 1960’erne og 1970’erne rummer gode planløsninger og har ofte en attraktiv placering i forhold til byens faciliteter. Med en god grundlæggende stand kan du inden for et overkommeligt budget skabe den moderne bolig, som passer til dig og din familie.
Vigtigt at huske

60-70'er huse har ofte en attraktiv beliggenhed i forhold til byens faciliteter, og med en større eller mindre renovering kan du sætte dit helt eget præg på din bolig.

60-70'er-huse er kendetegnet ved gode materialer og logiske planløsninger, hvilket gør dem forholdsvist nemme at renovere og tilpasse efter de moderne krav.

Energirigtige løsninger, der giver kontante besparelser, et bedre indeklima og masser af dagslys kan betale sig – både på den korte og den lange bane.

En moderne bolig med 60-70'er-husets fordele

Gennem det seneste årti har mange huskøbere fået øjnene op for mulighederne i at købe et ældre hus fra 1960’erne eller 1970’erne. Generelt er materialerne af god kvalitet, og grundplanen overkommelig at tilpasse efter mere moderne præferencer. Alene husets alder kan gøre prisen mere overkommelig og dermed give dig et økonomisk råderum til at sætte dit eget præg på dit hjem, eksempelvis med nyt køkken og bad. Særligt væsentligt er det, at de ældre huse ofte har en attraktiv beliggenhed tæt på byens faciliteter eller veletablerede rekreative områder – noget der ellers kan være svært finde.

Hvilke muligheder er der ved renovering af 60-70'er huse?

Husets stand er afgørende for, hvor omfattende en renovering der er nødvendig i et hus fra 60-70'erne. Så længe husets fundament, murværk og tagkonstruktion er i god stand, åbner der sig mange muligheder for at skabe et moderne hjem med forholdsvist få tiltag.

En indvendig renovering kan være overskuelig og effektfuld på samme tid. Du kommer fx langt med at vælge naturmaterialer til interiøret og gulvbelægningen. Og du kan skabe en helt ny stemning i dit hus ved at tilføre masser af dagslys gennem nye ovenlysvinduer. Så længe du ikke tilføjer kvadratmeter, en ekstra etage eller ændrer tagets profil markant, behøver du ingen byggetilladelse og kan frit sætte dig eget præg på dit 60-70'er-hus. Måske skal du lave mindre om, end du først antager?

Før og efter renovering af gæstetoilet og montering af ovenlysvinduer.

Få et godt råd med på vejen

En totalrenovering omfatter mange elementer, og hvis du vil ændre gennemgående på husets stil eller indvendige rumfordeling kan det være en fordel at tage en arkitekt med på råd for at få styr på de store linjer og sikre en smuk balance i designet. Ved større projekter kan du benytte en entreprenør til at holde styr på arbejdets udførelse, mens du til gengæld kan vælge selv at indgå aftaler med de respektive håndværkere, når den ønskede modernisering er mindre omfattende eller skal udføres i etaper. Endelig kan du kontakte vores rådgivere for at få vejledning i de mange muligheder med ovenlysvinduer.

Gode materialer og planløsninger i 60-70’er-huse

Huse, der er bygget for 50-60 år siden, udmærker sig generelt ved brugen af kvalitetsmaterialer, som i dag kan være dyre eller svære at komme i nærheden af. Efter en gennemgang af husets stand kan du få lavet overslag på de ændringer, du ønsker dig: nyt tag, nye eller større og flere vinduer, nyt køkken, nyt badeværelse og en opgradering af gulvbelægning og varmesystem.

Den klassiske planløsning med den centrale fordelingsgang, hvor henholdsvis soveafdeling og køkken/stue ligger i hver sin ende af huset, giver et godt udgangspunkt for at slå stue og køkken sammen og skabe et stort og rummeligt køkken-alrum, hvor der er plads til alle familiens aktiviteter i hverdagen.

60-70'er hus åbnet op til kip med enkeltmonteret ovenlysvindue og udvendig solafskærmning.

Forvandling af rumfordelingen

I 60-70’er-husene vil du ofte opleve, at gæstetoilet og badeværelse ligger ved siden af hinanden – oprindeligt var dette for at forenkle kloakeringen og rørføringen. Det betyder, at du forholdsvist let kan slå dem sammen til ét stort og lækkert badeværelse, hvor du kan sløjfe et eventuelt badekar og i stedet få plads til en stor brusekabine og dobbeltvask.

Er husets grundplan stor, vil der til tider være mulighed for at inddrage et mindre børneværelse ved siden af soveværelset til etablering af det eftertragtede ”forældrebadeværelse”. Langs de velkendte fordelingsgange ligger der ofte flere smalle børneværelser i forlængelse af hinanden, hvilket gør det oplagt at fjerne en ikke-bærende mellemvæg og sammenlægge rummene for at få et mere rummeligt og lyst værelse.

Fordele og ulemper ved at samle renoveringsopgaver

Renoveringen af et ældre hus kan kræve flere tiltag som fx udskiftning af taget og etablering af nyt varmesystem. Dette vil kræve en større investering, men til gengæld øger det husets værdi markant. Sammenlægning af flere renoveringsopgaver vil generelt være mere rentabel, idet entreprenøren kan koordinere de forskellige forandringer og dermed spare dyre arbejdstimer.

Hvis du ønsker en fuldstændig forandring af husets udtryk, kan du vælge at udvide eller ændre tagkonstruktionen for at hæve taget i den ene side, så du giver huset en helt ny profil og opnår større loftshøjde indenfor.

Få mest ud af din tagudskiftning - tænk ovenlysvinduer ind fra start

Ved en tiltrængt udskiftning af taget kan en fagperson vurdere, om tagkonstruktionen er i tilstrækkelig god stand til at blive bevaret. Ofte vil de anvendte materialer i 60-70’er-huse være af en sådan kvalitet, at det er muligt. Det er både en mere bæredygtig og økonomisk løsning i betragtning af nutidens materialemangel, lange ventetider og høje priser på selv de mest almene byggematerialer.

Skal du alligevel skifte taget, vil det ligeledes være en økonomisk og praktisk fordel at indtænke nye vinduesløsninger fra start. På denne måde kan du opnå markante energibesparelser og tilføre dit hjem masser af dagslys og udluftningsmuligheder, som sikrer et sundt indeklima. En sådan forandring kan give dit hus et lyst, moderne og attraktivt udtryk, som du kan glæde dig over hver eneste dag og nyde godt af ved et salg.

Montering af ovenlysvindue og kliktag i stål.

Mindre renoveringsopgaver der bevarer retrostilen i 60-70'er huse

Nogle af husene fra 60’erne og 70’erne er meget velholdte og indeholder mange kvaliteter, som du måske vil bevare. At dyrke og understrege den ultramoderne retrostil kræver ikke nødvendigvis et stort renoveringsbudget, men giver stadig gode muligheder for at sætte dit eget præg på din bolig. Hvis du af praktiske eller økonomiske grunde foretrækker en trindelt renoveringsproces, kan du forholdsvist hurtigt gå i gang med de mest oplagte renoveringsprojekter.

Tilføjelse af ovenlysvinduer

Hvis husets tag er forholdsvist nyt, kan du straks gå i gang med at sikre mere dagslys og et bedre indeklima gennem montering af ovenlysvinduer (også kaldet tagvinduer) eller fladtagsvinduer. Mørke gangarealer og entréer kan med ovenlysvinduer få helt nyt liv og binde husets afdelinger sammen. Er der overetage på huset kan du med fordel åbne gangarealet op, så ovenlyset stråler smukt ned gennem etagerne, binder dem sammen og gør et gennemgangsareal til et flot designmæssigt element i huset.

Opgraderet pistolgang med masser af dagslys

Fordelingsgangen – også kendt som “pistolgangen” – har tidligere været betragtet som spild af kvadratmeter, men fordelene ved den lange gang er den naturlige opdeling af husets funktioner og afdelinger. Sætter du gang i fantasien, kan du gøre din fordelingsgang til et tiltalende og spændende rum i din bolig. Med ovenlys, farver, belysning og lækre detaljer kan du gøre en kedelig fordelingsgang til dit personlige galleri, en smuk overgang mellem husets afdelinger eller udstyre den med værdifulde opbevaringsløsninger.

Renoveret etplanshus fra 60-70'erne med ovenlysvinduer i køkken (VELUX horisontal duo tvilling løsning) og soveværelse (enkeltmonteret ovenlysvindue).

Energioptimering af 60-70'er-villaer

Energiforbruget er i dag en afgørende parameter ved ethvert køb, salg eller byggeri af privatboliger. Udgifterne til opvarmningen af huset spiller en stor rolle for den daglige økonomi og ikke mindst for, hvor bæredygtigt dit hus kan betragtes som.

En stor del 60-70’er-husene har begrænset isolering af ydervægge, loft og etageadskillelse. Er huset født med hulmur findes der i dag mange bæredygtige løsninger som fx papiruld, der er fremstillet af papirrester. Du kan også isolere indefra med ekstra vægbeklædning i form af isoleringsplader af forskellige typer, som derefter spartles ud og tapetseres med filt eller smukke tapeter.

Isolering af loft og vægge kan samtidigt give anledning til udskiftning eller montering af energirigtige vinduer og ovenlysvinduer. Som en del af renoveringen af dit hus vil bæredygtige valg af materialer og energirigtige løsninger direkte styrke husets identitet som en moderne og attraktiv bolig.

Gennem det seneste årti har mange huskøbere fået øjnene op for mulighederne i at købe et ældre hus fra 1960’erne eller 1970’erne. Generelt er materialerne af god kvalitet, og grundplanen overkommelig at tilpasse efter mere moderne præferencer.

Moderniseret husfacade forvandler 60-70’er-huse

En væsentlig metode til at modernisere dit hus fra 60’erne og 70’erne kan være en renovering af husets facade – eller ”klimaskærm”, som det også hedder i dag. Et hus med 50 eller flere år på bagen vil ofte have gennemgået mindre facadereparationer eller måske have fået en tilbygning, som giver uønskede farveskift. Her kan du vælge at få opgraderet murstenene i facaden eller udvendige beklædning i form af en let vandskuring eller filtning, regulær pudsning eller direkte maling.

Personligt præg på dit renoverede hus

Mange 60-70'er-huse har delvis træbeklædning på øverste halvdel af gavlene eller ydermurene. Med en frisk gang maling i en moderne farve opnår du en tydelig effekt. Du kan også vælge at fjerne beklædningen for at give ydermurene et mere sammenhængende udtryk.

Ønsker du, at dit hus skal skille sig lidt ud fra de øvrige huse i kvarteret, kan du benytte en eller flere farver til ydermurene, som understreger husets form og linjer, skaber en ny dynamisk kontrast eller en rolig samklang med tagfladens farve. Dette er både en overkommelig og effektfuld metode til at opgradere dit hus og sætte dit personlige præg på det.

Før og efter facaderenovering og montering af ovenlysvinduer.

Designidéer til renovering af din 60-70'er villa

Når husets overordnede rammer er på plads, er der mange muligheder for at optimere din bolig. Det er altid en god idé at fremhæve lyset og luftigheden i indretningen. Vælg lyse farver og naturmaterialer til køkkenet, badeværelset og gulvbelægningen – for ikke at tale om møbleringen.

Du kan med fordel understrege forbindelsen med naturen udenfor ved at placere flotte og frodige planter ved vinduerne. På den måde åbner du optisk op til haven og inddrager den som et aktiv i husets atmosfære.

Med lyset strålende ind i din renoverede villa kan du endelig med få velvalgte personlige genstande og farverige elementer sætte dit helt eget præg på din bolig. Understreg husets design og materialevalg med en lænestol i en flot farve, pynteting fra naturen, elskede arvestykker eller dit yndlingsmaleri. På denne måde gør du dit ældre hus både moderne og til noget helt særligt – et sted, hvor du og din familie kan føle sig hjemme, udfolde sig og være sammen.

Fra design til installationDrømmer du om mere dagslys og frisk luft? Og er du usikker på hvilke vinduer og løsninger, der er bedst til dit hjem? Kontakt os nu og få gratis rådgivning eller hjælp til installation.

Ofte stillede spørgsmål om renovering af 60-70'er-huse

Hvordan kan jeg bevare den originale charme ved renovering af et 60-70'er hus?

Ved renovering af et ældre hus, kan der være mange karakteristiske elementer, som du vil bevare, fx træfacader, rå murstensvægge, skydedøre ud til haven. Kunsten består I at sikre en god balance mellem husets eksisterende dimensioner, linjer og materialer og de ønskede forandringer. Her kan du søge råd og vejledning hos en arkitekt, de relevante håndværkere eller VELUX Designrådgivning for at finde den løsning, der passer bedst til dit 60-70’er-hus.

Hvordan kan jeg opgradere køkkenet i mit 60-70'er hus?

Køkkenet er husets samlingspunkt, så ud over funktionelle skabsløsninger og god udluftning, har du her mulighed for at skrue op for designet. Find først og fremmest ud af, hvad du kan lide – renoverede kvalitetslåger af træ i flotte farvenuancer eller eksklusive bordplader af natursten. Kontakt forskellige leverandører af køkkenelementer for at få mere at vide om valgmuligheder, priser og prakiske oplysninger.

Er det muligt at udvide et 60-70'er hus under renovering?

Huse fra 60’erne og 70’erne rummer ofte lidt færre kvadratmeter, end vi kender fra nybyggeri i dag. Derfor kan der være god grund til at overveje en udbygning for at få et ekstra værelse eller en større stue. En forudsætning for enhver udbygning er, at du overholder den godkendte bebyggelsesprocent på 30 % for parcelhuskvarterer (15 % for sommerhuse). Har du eksempelvis en grund på 1000 m2, må du højest bebygge 300 m2. Dette omfatter vel og mærke hele boligarealet, herunder en eventuel overetage, garager, havehuse – alt “under tag”. Enhver udbygning kræver en byggetilladelse fra kommunen ud fra de indsendte tegninger, hvor du også skal tage højde for de gældende krav til konstruktion, isolering, brandsikring mv.

Skal jeg have en byggetilladelse, når jeg renoverer mit 60-70'er hus?

Der kræves generelt ingen byggetilladelse, så længe du ikke øger eller ændrer husets bebyggelsesareal, højde eller tagprofil. Hvis du monterer nye store eller højt placerede vinduer, vil det ikke kræve en egentlig tilladelse, men husk at tage hensyn til naboerne – både mht. indkig og udkig. Hvis du eksempelvis vil skifte et gammelt mosbegroet tag med en splinterny blank tagbeklædning, skal du også tænke på, hvordan sollyset reflekteres op/ned på omgivelserne. Husk, at et godt naboskab er meget værd.

Hvad er de typiske omkostninger ved en totalrenovering af et 60-70'er hus?

Prisen på en totalrenovering kan variere meget. Den afhænger først og fremmest af husets stand, herunder de anvendte materialer og den nuværende isolering. Hvis renoveringen skal udføres samlet og inden for en kort periode, kan du med fordel tage kontakt til et byggefirma, som kan give dig et overslag på den ønskede totalrenovering. Hvis du selv vil varetage en del af renoveringen, herunder nedrivning eller lettere byggeopgaver, kan du sandsynligvis reducere omkostningerne, men det kræver, at du har mod på og er klædt på til at indgå de enkelte aftaler med håndværkerne og styre processen.

Relaterede artikler

Kom godt i gang med renoveringen af dit hus
Skal du til at planlægge en husrenovering? Så læs videre! At renovere et hus er et stort projekt, der kræver detaljeret planlægning af alt lige fra budgetter og tidsplaner til nedrivning, genopbygning og vinduesudskiftning. Lad denne tjekliste hjælpe dig godt i gang.
Læs hele artiklen
Sådan får du et mere energivenligt hus
Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Læs hele artiklen
Udskiftning af tag: Alt du skal vide, før du skifter dit tag
Er det på tide at skifte tag på dit hus? Her er alt du skal vide om tegnene på et nedslidt tag, prisen på et nyt tag, valg af tagbelægning og vedligeholdelse af dit tag.
Læs hele artiklen
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen
Sådan gør du dit hjem mere energieffektivt
Der findes mange gode grunde til at gøre sit hjem mere energieffektivt. Lige fra at mindske energiforbruget og spare penge til at sænke CO2-aftrykket. Du får også et mere behageligt indeklima, da dit hjem nemmere holder bedre på varmen om vinteren og forbliver svalt om sommeren. Der er meget, du selv kan gøre. Det kan være omfattende tiltag som at forbedre isoleringen og udskifte vinduerne, men også små ændringer i dine vaner kan reducere energiforbruget. Læs videre, og få gode idéer til, hvordan du kan gøre dit hjem mere energieffektivt.
Læs hele artiklen
Få en helt ny stue ved hjælp af naturligt lys
Skab en forvandling i din stue, så den bliver et hyggeligt og indbydende samlingssted for hele familien. En af de bedste måder at udnytte rummet på er ved at lukke lys ind ovenfra. Dagslys kan give dig fornemmelsen af at få en helt ny stue og er et af de vigtigste elementer, når du gerne vil have mere ud af rummet. Læs videre, hvis du vil vide hvorfor, eller hvis du allerede nu er klar til at nytænke og forvandle din stue!
Læs hele artiklen
Bring nyt liv ind i dit hjem med udskiftning af ovenlysvinduer 
For nogle er det at udskifte et ovenlysvindue blot en opgave, der skal løses ved at opgradere til et nyt i samme størrelse. Endda uden at reflektere over, om det fortsat er den optimale ovenlysløsning. Men ovenlysvinduer er for længst gået fra at være et funktionelt element i boligen til at være et æstetisk designeelement, der får rum til at føles større, og som bringer farverne frem i ens interiør. VELUX tilbyder mange nye modeller og valgmuligheder, som du bør tage med i overvejelserne, hvis du skal i gang med et at renovere din bolig. Du kan puste nyt liv i dine rum ved at opgradere til andre varianter af ovenlysvindue.
Læs hele artiklen
Udnyt alle fordelene ved dagslys, når du opgraderer dit ovenlysvindue
Er dine ovenlysvinduer udskiftningsmodne? Benyt lejligheden til at opgradere dem til en endnu bedre ovenlysløsning i stedet for blot at udskifte dem. Hvis du opgraderer dine ovenlysvinduer, kan du få et hjem med mere dagslys, et bedre indeklima og øget komfort. Læs videre, og find alle de oplysninger, du skal bruge for at vurdere, hvornår og hvorfor du bør udskifte dine ovenlysvinduer.
Læs hele artiklen