Renovering af murermestervilla: Historisk charme og nyt liv

0 min. læsning
Udsigt over et dansk boligområde med forskellige murermestervillaer, der fremhæver den traditionelle byggestil
Overvejer du at renovere din murermestervilla? Her får du et overblik over, hvordan du planlægger din renovering, hvilke materialer du skal vælge, og hvordan du moderniserer med respekt for murermestervillaens originale kvaliteter.
Vigtigt at huske:

Det er vigtigt at renovere din murermestervilla med respekt for den oprindelige æstetik og det originale materialevalg.

Det er en god idé at overveje, om murermestervillaens layout kan lægges om – fx ved at flytte køkkenet til en tilbygning med adgang til haven.

En renovering af førstesalen kan give mulighed for et mere lyst og luftigt udtryk med loft til kip og masser af dagslys fra ovenlysvinduer.

Historisk charme og nyt liv

Murermestervillaerne satte et eftertrykkeligt præg på de danske boligkvarterer, da de blev bygget i perioden fra 1915 frem til 1940’erne, og de er i dag stadig særdeles eftertragtede boliger. Murermestervillaerne blev opført efter tegninger, der kunne bestilles hos ”Bedre Byggeskik” – en forening dannet af en række af datidens fremtrædende arkitekter.

Typisk for murermestervillaen er røde mursten, rødt tegltag med høj rejsning, kælder med små vinduer i eller over soklen, fundament af beton og stort set kvadratisk grundplan. Det er en charmerende hustype, som trods de første murermestervillaers mere end 100 år på bagen fortsat er meget populær blandt moderne familier.

Der er tænkt nøje over materialerne og rumfordelingen i de oprindelige huse, og der er god ræson i at bevare den historiske charme, når du går i gang med at renovere din murermestervilla. Selv om murermestervillaer ikke er fredede, er det især vigtigt at bevare eksteriøret med det forholdsvis enkle, nyklassicistiske udtryk, skorstenen og de malede dannebrogsvinduer. Gjort rigtigt, kan en ombygning måske være med til at gøre dit hus mere værd og langt mere attraktivt for dig og din familie.

På indersiden er der bedre plads til at tænke kreativt for at få huset til at indfri en moderne families behov. På førstesalen kan der fx bygges et moderne badeværelse eller monteres ovenlysvinduer på værelserne, så man undgår den lidt huleagtige fornemmelse, som skråvæggene kan give. Og i stueetagen kan det fx være en god idé at udvide den begrænsede oprindelige grundplan med en tilbygning, der flytter køkkenet om på bagsiden af huset i kontakt med haven og giver mulighed for en ombygning med værelser, hvor køkkenet tidligere lå.

Murermestervillaen har en ikonisk plads i den danske byggetradition, og det er værd at bevare de nyklassicistiske træk og det velovervejede materialevalg.

Planlæg renovering af murermestervilla

Det er vigtigt at planlægge renovering og ombygning af din murermestervilla grundigt. Murermestervillaen har en ikonisk plads i den danske byggetradition, og i forbindelse med boligforbedring er det værd at bevare de nyklassicistiske træk og det velovervejede materialevalg. Det er derfor en god idé at rådføre dig med en arkitekt, som kan hjælpe dig med at ramme den rigtige balance mellem nyt og gammelt.

Lav en liste over dine ønsker til renoveringen, og overvej, hvilke af ønskerne der er essentielle at føre ud i livet, og hvilke det ville være rart at inkludere, hvis der er luft i budgettet. Det vil altid være op til en vurdering, hvilke elementer der ikke kan undværes, og dine ønsker er med til at påvirke projektets pris. Du kan tage udgangspunkt i denne tjekliste, når du planlægger renovering af din murermestervilla:

  • Har din familie brug for mere plads i murermestervillaen? Kan din boligforbedring løses ved at nytænke husets layout? Eller er der brug for en tilbygning?
  • Trænger dit køkken til renovering eller udskiftning? Hvis du planlægger at bygge nyt køkken, kan du også overveje, om dit nuværende køkken er placeret optimalt i huset, eller om det ville være en idé at flytte det – fx til en tilbygning på bagsiden af huset.
  • Er der behov for at modernisere dit badeværelse?
  • Er taget i god stand, eller trænger det til reparation/udskiftning?
  • Er der brug for ekstra isolering af taget, i hulmuren eller på indersiden af væggene?
  • Ville det være attraktivt at skabe en mere luftig førstesal ved at få loft til kip og/eller ovenlysvinduer?
  • Hvad er dit budget til renoveringen? Har du brug for et lån? Er der i så fald friværdi i huset, som lånet kan baseres på?
  • Har du brug for hjælp fra en arkitekt, en ingeniør eller håndværkere?
  • Er der brug for at indhente byggetilladelse i forbindelse med renoveringen?
  • Hvornår vil det passe bedst ind i din tidsplan at få renoveringen udført?

Restaurering af murermestervilla: Bevar facaden

Arkitekterne i foreningen Bedre Byggeskik, der udtænkte tegningerne til murermestervillaerne, gjorde sig umage for at skabe huse, der både var solide og funktionelle og samtidig flotte og harmoniske at se på. Der er god grund til at bevare de flotte facader, når du restaurerer din murermestervilla. Murværket vil ofte være i god stand, men mørtelfugerne kan være slidte. Det kan ofte udbedres med en hel eller delvis omfugning.

Hvis huset har en pudset facade, som er kalket eller malet, skal facaden overfladebehandles med jævne mellemrum. Hvis facaden på et tidspunkt er blevet malet med plastmaling, som forhindrer muren i at ånde, er det en god idé med en komplet afrensning med efterfølgende pudsreparationer og behandling med fx kalkmaling, silikatmaling eller kalkning.

Det var en central del af tankegodset i Bedre Byggeskik, at man byggede med gode, solide materialer, og det giver god mening at holde sig til tilsvarende materialer i forbindelse med boligforbedring og renovering. Så hvis du vil lave en tilbygning, vil tegl klæde huset bedst.

Mange murermestervillaer har stadig det oprindelige tag, der består af understrøgne tagsten uden undertag. Hvis der er brug for at udskifte enkelte afskallede eller knækkede tagsten, er det ofte muligt at købe genbrugte tagsten, der svarer til de oprindelige.

Hvis de oprindelige dannebrogsvinduer trænger til opfriskning, men stadig er i god stand, er det en god idé at bevare dem. Da de oprindelige trævinduer som regel kun har ét lag glas, bør du forsyne vinduerne med forsatsvinduer med energiglas. Det bringer vinduerne op på et energimæssigt niveau tilsvarende moderne vinduer.

Nyrenoveret murermestervilla med store ovenlysvinduer

Modernisering af murermestervillaens interiør

Murermestervillaen udgør en smuk ramme, hvor der er god mulighed for at sætte et moderne præg på interiøret. Uanset om du bare vil have nye, friske farver på væggene eller overvejer nyt køkken eller badeværelse, har du med murermestervillaen et solidt udgangspunkt.

Førstesalen i murermestervillaen er oprindeligt tegnet med skråvægge og skunk. Moderne isolering giver mulighed for at udnytte skunken og på den måde hente nogle ekstra kvadratmeter. Skråvæggene er også et oplagt sted at montere ovenlysvinduer. Det kan give en tættere forbindelse med udelivet, fordi du får udsigt til himlen og træerne omkring dig. Og så kan ovenlysvinduer give et gevaldigt løft i mængden af dagslys, du får ind. Der kommer nemlig mere end dobbelt så meget dagslys ind ad ovenlysvinduer, som der gør ad facadevinduer.

Hvis taget er udskiftet og efterisoleret, eller du selv planlægger at gøre det, giver det en oplagt mulighed for at inddrage loftrummet og få loft til kip. Det kan skabe nogle fantastisk flotte og luftige rum og giver endnu rigere mulighed for at montere ovenlysvinduer, der kan bade førstesalen i naturligt lys. Hvis du vælger solcelledrevne eller elektriske ovenlysvinduer, kan du skabe en bedre ventilation ved automatisk at lukke overskudsvarme ud og få luften i huset til at cirkulere mere effektivt.

Murermestervillaerne har et velfungerende skorstenssystem, fordi de blev bygget, før der var adgang til oliefyr, gasfyr eller fjernvarme. Så hvis du overvejer en ny brændeovn til din murermestervilla, bør det være forholdsvis ligetil at installere den.

Kælderen blev i murermestervillaens oprindelige design brugt til opbevaring af koks og forråd. Det var derfor ikke nødvendigt at opvarme kælderen, og det blev heller ikke set som et problem med en vis mængde fugt i kælderen. I mange murermestervillaer er kælderen sidenhen taget i brug som en del af boligens beboede område, og den bliver derfor også opvarmet. Hvis du overvejer en renovering af din kælder, er det vigtigt, at du ikke spærrer kældervæggene af med plastmaling eller forsatsvægge. Det vil spærre fugten inde. Hvis du vil male kældervæggene, er det vigtigt at bruge diffusionsåben maling. Derudover er det essentielt, at udluftningen i kælderen er god.

Leder du efter mere inspiration til renovering af en murermestervilla? Se, hvordan René og Christina har forvandlet deres murermestervilla i Brønshøj for at skabe mere plads til deres voksende familie.

Få gratis rådgivning og hjælp til installationStart her

Ofte stillede spørgsmål om renovering af en murermestervilla

Hvordan bevares de historiske træk og detaljer i en murermestervilla under renovering?

Murermestervillaens unikke karakter er især knyttet til dens eksteriør, så det er en god idé at holde sig til de klassiske røde mursten og tagsten. Hvis der er brug for udskiftning af mursten eller tagsten, er der ofte mulighed for at skaffe genbrugssten, der svarer til husets originale. Det kan være en stor hjælp at tage en arkitekt med på råd, som kan holde de historiske detaljer for øje.

Kan jeg tilføje moderne opdateringer til en murermestervilla uden at miste den originale charme?

Murermestervillaens eksteriør er et lille stykke danmarkshistorie og bør bevares i tråd med den oprindelige arkitektur. Det forhindrer dog ikke, at der kan laves moderniseringer, der bevarer den oprindelige charme. Da murermestervillaen typisk har et gulvniveau 80-100 cm over det omgivende terræn, kan du fx lave en diskret køkkentilbygning, der tilgås via en kort indvendig trappe og ligger i niveau med terrænet på bagsiden af huset. På den måde kan du få direkte adgang til haven fra køkkenet uden at gå på kompromis med husets historiske charme. Det kan også være en mulighed at skabe en mere lys og luftig førstesal ved at lave loft til kip og montere ovenlysvinduer.

Hvad er de bedste materialer til at restaurere en murermestervilla?

Arkitekterne i Bedre Byggeskik overvejede meget nøje materialevalget i murermestervillaerne – både i forhold til bygningens æstetik og langtidsholdbarhed. Så når du vil restaurere din murermestervilla, opnår du det optimale resultat ved at holde dig til de originale materialer: Murværk og tag i tegl, dannebrogsvinduer med trærammer, trægulve og sokkel i beton.

Hvordan håndteres energieffektivitet under renoveringen af en gammel murermestervilla?

Der er i mange murermestervillaer potentiale for efterisolering. Husene er bygget med hule mure, som det er en god idé at isolere. Dit hus stiger muligvis i pris, men selv hvis det ikke påvirker din boligs salgspris, kan det ofte forbedre energieffektiviteten. Der er en god chance for, at en tidligere ejer allerede har fået murene isoleret. Men den gamle isolering kan være sunket sammen og have brug for opfriskning. Det kan også være en mulighed at øge isoleringstykkelsen på loftet. Hvis der er brug for en komplet tagudskiftning, er det et lovkrav, at du efterisolerer på samme niveau som et nybyggeri. Hvis der er monteret gamle ovenlysvinduer i murermestervillaen, kan der være meget at hente på energiregningen ved at montere nye, mere energieffektive ovenlysvinduer.

Fra design til installationDrømmer du om mere dagslys og frisk luft? Og er du usikker på hvilke vinduer og løsninger, der er bedst til dit hjem? Kontakt os nu og få gratis rådgivning eller hjælp til installation.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Øg værdien af din bolig
Lær hvordan du øger din husværdi gennem smarte boligforbedringer og opdag, hvordan ovenlysvinduer kan bidrage til en højere salgspris.
Læs hele artiklen
Guide: Sådan designer du med dagslys i dit hjem
Lær, hvordan du indretter din bolig med naturligt lys. Få tips til vinduets placering, rummets funktionalitet, boligens omgivelser og meget mere. Læs mere her.
Læs hele artiklen
Udskiftning af tag: Alt du skal vide, før du skifter dit tag
Er det på tide at skifte tag på dit hus? Her er alt du skal vide om tegnene på et nedslidt tag, prisen på et nyt tag, valg af tagbelægning og vedligeholdelse af dit tag.
Læs hele artiklen