Sådan planlægger du en ny tilbygning
- Husk dagslyset i designfasen – ovenlysvinduer kan fylde din tilbygning med vidunderligt naturligt lys
- Tjek alle dine entreprenørers kompetencer grundigt, så du er sikker på, at de kan realisere dine ønsker. Personlige anbefalinger er guld værd!
- Sørg for, at afsætte tid til at opnå byggetilladelse og vær i øvrigt obs på bygningsreglement og lokalplaner.
Hvad er din vision?
En vellykket tilbygning starter med en klar vision. Du ved, at du har brug for mere plads, men hvad skal du bruge den til? Hvad fungerer i de eksisterende rum, og hvad gør ikke? Hvilke problemer skal den nye tilbygning løse?
Måske drømmer du om at kombinere dit køkken og din stue i et åbent plan, så du har plads til store familiesammenkomster, måske er dit store ønske et bryggers eller et legerum til børnene, eller måske vil du gerne have et multifunktionelt rum, der kan danne ramme om alt fra hjemmearbejde til overnattende gæster. Forstå dine behov, før du mødes med din arkitekt eller bygningshåndværker, så de kan udarbejde en plan, der opfylder netop dine behov.
Bliv inspireret
Det er nu, du skal drømme stort og lave en ønskeliste. Bliv din egen “ekspert” i tilbygninger ved at læse boligmagasiner, se renoveringsprogrammer og gå på Instagram og Pinterest, så du kan få idéer og finde din egen stil og smag. Besøg venner eller bekendte, der har lavet en tilbygning, og lad dem give dig gode tips til din renovering.
Læg et budget
Et nøje afbalanceret budget er med til at sikre, at du ender med en tilbygning, der opfylder alle familiens behov, uden at omkostningerne løber løbsk. Brug din ønskeliste til at finde ud af, hvad der er en nødvendighed, og hvad der bare er rart at have. Lav derefter omkostningsoversigt for alt lige fra bygningshåndværkeren, arkitekten, byggetilladelse, materialer og til indretningen – det kan meget vel være, at du bliver nødt til at tilpasse din ønskeliste efter denne opgave! Husk, at dit budget skal omfatte en buffer, så der er luft i budgettet til uforudsete omkostninger.
Husk det naturlige lys
Det er vigtigt at tage højde for dagslyset i tilbygningens designfase. En tilbygning kan nogle gange forårsage, at den naturlige lyskilde, som dagslyset er, bliver flyttet længere væk fra den midterste del af rummet. Derved opstår der mørke områder. Når du tilføjer ovenlysvinduer i din tilbygning, lukkes det naturlige lys længere ind i rummet. I modsætning til facadevinduer lukker ovenlysvinduer nemlig dagslyset helt ind i alle hjørner af rummet i løbet af dagen, da de ikke i samme grad påvirkes af rummets retning. Et ovenlysvindue giver dig desuden over dobbelt så meget lys som et facadevindue i samme størrelse. Tænk over, hvor du har mest brug for dagslys i din tilbygning – tilføj fx et ovenlysvindue i køkkenet, så du får et fantastisk arbejdslys, når du laver mad.
Sørg for at overholde krav om byggetilladelse, lokalplaner og bygningsreglement
Et vigtigt skridt i processen er at undersøge, hvad du skal tage højde for i forhold byggetilladelse, lokalplaner og bygningsreglement. Husk desuden, at der kan gælde specielle regler for fredede ejendomme.
Langt de fleste byggeprojekter i Danmark kræver en byggetilladelse, og det vil derfor altid være nødvendigt at kontakte din kommune, inden du går i gang. Du kan selv sørge for at udarbejde det nødvendige materiale til ansøgningen, men det kan anbefales, at du gør brug af dine professionelle samarbejdspartneres kompetencer.
Bemærk, at sagsbehandlingen kan tage tid at få i hus. Den varierer fra kommune til kommune, og oftest vil det fremgå af din kommunes hjemmeside, hvad den forventede behandlingstid er.
Få hjælp fra vores eksperter
Er du usikker på, hvilke vinduer og løsninger, der er bedst til dit hjem? Kontakt os og få gratis rådgivning. Når du er klar til at tage det næste skridt, vil vi gerne hjælpe dig med at finde en kvalificeret håndværker, så du får den ovenlysløsning, du drømmer om.
Du kan også vælge selv at kontakte en tømrer, som er VELUX dagslysrådgiver, der garanterer en tryg montering af dine ovenlysvinduer. De har gennemført kurser hos os, og har opdateret viden om vores produkter, dagslys og værdien af et sundt indeklima.