tilbygning sommerhus

Tilbygning til sommerhus: Udvid dit sommereventyr med mere plads

0 min. læsning
Sommerhus med tilbygning, omgivet af grønne områder
Drømmer du om ekstra kvadratmeter i sommerhuset? Her får du input til, hvordan du planlægger, vælger materialer og sikrer optimalt dagslys i din sommerhustilbygning.
Sommerhuset er et tilflugtssted, hvor vi dyrker det enkle liv. Men ligesom vores helårsboliger stiller vi nu om dage større krav til, hvad sommerhuset skal rumme. For mange sommerhusejere er det vigtigt at have et tidssvarende badeværelse og køkken, og mange vil også gerne have plads til flere overnattende gæster. En tilbygning kan være en god løsning, der kan give dig de lyse og moderne rammer, du drømmer om, samtidig med at sommerhusets oprindelige stemning bevares.
Vigtigt at huske:

Du kan skabe sammenhæng mellem sommerhustilbygningen og det oprindelige sommerhus ved at bygge i sommerhusets oprindelige materialer, vælge ensartede farver og sammenknytte separate bygninger med terrasser.

Ovenlysvinduer kan sikre, at dagslyset distribueres på en god måde, når tilbygningen rykker lysindfaldet længere væk fra sommerhusets indre kerne.

Vær opmærksom på de specifikke regler for sommerhusgrunde omkring bebyggelsesprocent på højst 15 % og afstande til naboskel og stier på mindst 5 meter.

Planlægning af sommerhustilbygning

Det er vigtigt at planlægge din sommerhustilbygning grundigt. Lav en liste over dine ønsker til tilbygningen, og find ud af, hvilke af ønskerne der skal have den højeste prioritet. Søg evt. hjælp fra en arkitekt for at finde ud af, hvordan tilbygningsprojektet kan gennemføres optimalt. En arkitekt kan også hjælpe dig med at sortere i din prioriteringsliste og ikke mindst være behjælpelig med at skaffe de nødvendige tilladelser og håndtere den overordnede projektstyring. Indhent tilbud fra et par forskellige byggefirmaer for at få et overblik over, hvad der er realistisk inden for dit budget og sikre en attraktiv pris.

Du kan tage udgangspunkt i denne liste, når du planlægger din sommerhustilbygning:

  • Har du brug for ekstra sovepladser i sommerhuset? Vil det være bedst med en ny fløj med soveværelser i direkte kontakt med det eksisterende hus, eller vil et anneks med mere privatliv være en bedre løsning?
  • Trænger dit køkken til renovering eller udskiftning? Hvis du planlægger at bygge nyt køkken, kan du også overveje, om dit nuværende køkken er placeret optimalt i huset, eller om det ville være en idé at flytte det - fx til en tilbygning.
  • Er der behov for at modernisere eller udvide dit badeværelse? Skal der måske være et helt nyt badeværelse i tilbygningen?
  • Er rørføringen og elinstallationerne i huset i god stand, eller er der brug for udskiftning?
  • Er der brug for ekstra isolering i sommerhuset? Et tilbygningsprojekt er en god anledning til at optimere isoleringen - både i den nye tilbygning og den eksisterende del af sommerhuset.
  • Er der nok dagslys i sommerhuset og tilbygningen? Ville ovenlysvinduer give en bedre distribution af dagslyset dybere inde i sommerhuset?
  • Hvad er dit budget til renoveringen? Kan du få en bedre pris ved at indhente flere tilbud? Har du brug for et lån? Er der i så fald friværdi i sommerhuset, som lånet kan baseres på?
  • Har du brug for hjælp fra en arkitekt, en ingeniør eller håndværkere?
  • Har du tjekket lokalplanen og bygningsreglementet? Husk, at det kræver byggetilladelse, når du udvider dit boligareal med en udbygning.
  • Hvornår vil det passe bedst ind i din tidsplan at få tilbygningen opført?

Fotograf: EBK Huse A/S

Særlige regler for sommerhustilbygninger

Der er en stribe essentielle regler, du skal holde for øje i forbindelse med en tilbygning til eller udbygning af dit sommerhus. Først og fremmest skal du være opmærksom på, at en tilbygning udvider beboelsesarealet, og at du derfor skal søge byggetilladelse. På de fleste sommerhusgrunde må beboelsesarealet højst udgøre 15 % af det samlede grundareal. Hvis grunden fx er på 1.000 m2, må boligarealet maksimalt være på 150 m2.

Hvis dit eksisterende sommerhus allerede udgør de tilladte 15 %, kan du sandsynligvis ikke få byggetilladelse. Hvis det er tilfældet, skal du snarere tænke i at rokere om på layoutet i det nuværende fritidshus.

En anden vigtig regel er, at der skal være minimum 5 meter fra sommerhuset (inklusive tilbygninger) til naboskel og stier. Derudover må sommerhuset som regel maksimalt være 5 meter højt. Vær opmærksom på, at der kan være særlige bestemmelser om husstørrelser og materialevalg i lokalplanerne for dit specifikke sommerhusområde.

Det er i de senere år blevet populært at opføre sheltere på sommerhusgrunde. Hvis du selv overvejer en overdækket soveplads i haven, skal du være opmærksom på, at der gælder stort set de samme regler for sheltere og andre tilbygninger.

Sommerhustilbygning: materialer og stil

Der er en række forskellige typer tilbygninger, der kan give dit sommerhus ekstra brugsværdi. Hvis du bruger fritidshuset hele året, men savner at udnytte solskinnet mere i de måneder, hvor man ikke kan sidde ude, kan en udestue være en god idé. Hvis du har behov for ekstra sovepladser, kan det være en idé med en ekstra værelsesfløj eller måske et anneks, der giver lidt mere privatliv. Annekset kan være en helt selvkørende enhed med eget køkken, bad og toilet. Eller det kan være en mere simpel udgave, hvor der bare er soveplads.

For at skabe en harmonisk tilbygning er det en god idé, at du bruger de samme materialer, som det oprindelige sommerhus er bygget i. Mange sommerhuse er bygget i træ, og en tilbygning i et helt andet materiale vil ofte se fremmede ud. Indretningsstilen i fritidshuse er ofte mindre poleret end i helårsboliger. Det går godt i spænd med det enkle liv, vi efterspørger i vores ferieboliger. Så hvis væggene i dit sommerhus fx er beklædt med ubehandlede, knastede brædder, kan det være flot at bruge samme type brædder i din tilbygning.

EBK Huse A/S

Skab sammenhæng mellem eksisterende og nybygget

Når du føjer en tilbygning til dit eksisterende sommerhus, er det en god idé samtidig at genoverveje farvevalget i den ”gamle” del af huset. Hvis du maler vægge, lofter og lister i de samme lyse farver både i det eksisterende og nye byggeri, styrker det følelsen af et samlet hele. Hvis din tilbygning er et anneks, kan en terrasse skabe en naturlig forbindelse mellem det nye og det gamle.

Indretningsstilen i sommerhuse er ofte mindre poleret end i helårsboliger. Det går godt i spænd med det enkle liv, vi efterspørger i vores ferieboliger. Så hvis væggene i dit sommerhus fx er beklædt med ubehandlede, knastede brædder, kan det være flot at bruge samme type brædder i din tilbygning.

Dagslys i sommerhustilbygningen

Det er vigtigt at tænke dagslys og solens retning ind i sommerhustilbygningen. Hvis du bygger en udestue eller udvider din opholdsstue, vil du nok gerne have den bedst mulige udsigt og nyde solen i løbet af dagen.

Solen bevæger sig fra øst om morgenen til syd midt på dagen til vest om aftenen, så tænk på, hvornår på dagen du helst vil have, at solen kigger ind, og find ud af, hvordan du bedst kan orientere dine vinduespartier eller din terrasse i den ønskede retning. Hvis din tilbygning indeholder soveværelser, er nord- eller østvendte vinduer bedst, fordi det giver en begrænset mængde direkte sollys i løbet af dagen. Husk også at tage højde for træerne på din egen og naboens grund.

Uanset hvilken type tilbygning du overvejer, er det en god idé at tænke ovenlysvinduer ind i projektet. De kan skabe en behagelig harmoni mellem inde- og udelivet, fordi du får et flot kig til himlen udenfor, det smukke træ i din have eller trætoppene længere væk. Der kommer over dobbelt så meget dagslys ind ad ovenlysvinduer, som der gør ad facadevinduer. Så ovenlysvinduer kan også sikre, at tilbygningen ikke kun er lys og behagelig i solskinsvejr, men også på gråvejrsdage.

Når du tilføjer en tilbygning, flytter du uundgåeligt også dagslysindfaldet længere væk fra den centrale del af huset. Ovenlysvinduer kan hjælpe dig med at distribuere lysindfaldet bedre, så der stadig kommer dagslys dybere ind i sommerhuset.

Fra design til installationDrømmer du om mere dagslys og frisk luft? Og er du usikker på hvilke vinduer og løsninger, der er bedst til dit hjem? Kontakt os nu og få gratis rådgivning eller hjælp til installation.

Ofte stillede spørgsmål om tilbygning til sommerhus

Hvad er de første skridt til at bygge en tilbygning til mit sommerhus?

De første skridt mod en sommerhustilbygning er at lave en liste over dine behov og overveje, hvordan en tilbygning bedst kan opfylde dem. Tjek bygningsreglement og lokalplaner for at sikre, at du kan gennemføre projektet. Læg et realistisk budget, og overvej, om du skal have professionel hjælp til tilbygningen. Indhent tilbud fra et par forskellige firmaer for at få et indtryk af prisniveauet. Pris og tidshorisont for, hvornår et firma kan sætte dit projekt i gang, kan ofte variere.

Hvilke tilladelser og regler er nødvendige for at opføre en tilbygning til sommerhuset?

En tilbygning udvider beboelsesarealet, og du skal derfor søge om byggetilladelse. På de fleste sommerhusgrunde må beboelsesarealet højst udgøre 15 %. Derudover må fritidshuset som regel maksimalt være 5 meter højt, og tilbygningen skal som regel ligge mindst 5 meter fra naboskel og stier. Vær opmærksom på, at der kan være særlige bestemmelser om husstørrelser og materialevalg som fx træ osv. i lokalplanerne for dit specifikke sommerhusområde.

Hvordan kan jeg optimere naturligt lys og udsigt i tilbygningen?

Orientér tilbygningen mod nord eller øst, hvis den skal huse soveværelser, eller mod syd eller vest, hvis du bygger en udestue eller et udvidet opholdsrum, hvor du gerne vil have et mere direkte lysindfald midt på dagen eller om aftenen. Brug ovenlysvinduer til at sikre, at du får dagslys dybere inde i sommerhuset, selv om du med tilbygningen har skabt større afstand mellem ydervæggene og husets indre kerne.

Er der energieffektive løsninger, der kan bruges i sommerhusets tilbygning?

Sommerhuse af ældre dato er som regel sparsomt isoleret og opvarmes med brændeovn. Dit tilbygningsprojekt kan være en god anledning til at efterisolere sommerhuset, så det egner sig bedre til brug hele året. Der er også brug for effektiv ventilation i din tilbygning, og her kan en luft til luft-varmepumpe være til hjælp. Den kan supplere brændeovnen og samtidig sørge for, at luften cirkuleres. Om sommeren er udfordringen ofte at nedkøle huset. Her kan ovenlysvinduer være til stor hjælp, fordi de kan lukke overskudsvarmen ud, så huset forbliver behageligt og svalt på de varme dage. Det kan også have et positivt aftryk på prisen på din elregning, fordi der med god ventilation bliver mindre brug for elektriske ventilatorer eller aircondition.

Hvordan sikrer jeg, at tilbygningen harmonerer med den eksisterende sommerhusarkitektur?

Det er en rigtig god idé at få assistance fra en arkitekt, som kan sørge for, at din tilbygning kommer til at fungere harmonisk med det eksisterende sommerhus. Det er især et ensartet materialevalg, der kan skabe den ønskede harmoni. Hvis din tilbygning er et selvstændigt anneks, kan en terrasse være bindeleddet, der skaber indtryk af et samlet hele.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Renovering af sommerhus: Giv dit sommerhus nyt liv
Få inspiration til sommerhusrenovering med ovenlysvinduer. Lær, hvordan naturligt lys og ventilation kan forvandle dit sommerhus til en lys og luftig oase.
Læs hele artiklen
Guide: Sådan designer du med dagslys i dit hjem
Lær, hvordan du indretter din bolig med naturligt lys. Få tips til vinduets placering, rummets funktionalitet, boligens omgivelser og meget mere. Læs mere her.
Læs hele artiklen
Øg værdien af din bolig
Lær hvordan du øger din husværdi gennem smarte boligforbedringer og opdag, hvordan ovenlysvinduer kan bidrage til en højere salgspris.
Læs hele artiklen